Johanna M. Pas

Johanna M. Pas groeide op in de koude oorlog en de periode van het beginnende milieubewustzijn.  Dat liet zijn sporen na in haar gedichten die compromisloos zowel de kracht als de onmacht van de mens bezingen, en zowel het gevecht met als het verlangen naar de natuur.

Ze kiest ervoor om met zo weinig mogelijk woorden een beeld op te roepen dat rechtstreeks naar een gevoel leidt.  Door het ritme in haar teksten blijven de gedichten bovendien als een liedje in je hoofd hangen.

Johanna Pas nam deel aan diverse tentoonstelling en publiceerde de dichtbundels Alleen met jou, Soms gaan bomen staande dood, De nacht en De lelijke kleine zeemeermin. Haar recentste bundel De rug van een hand verscheen onder de naam van haar alter ego Violante Juarez Oliveira.

Ze maakt deel uit van dichterscollectief Woordwasdraad.

Haar verhalen werden opgenomen in de lesbische verhalenbundels Het experiment en De tangosalon en in de literaire tijdschriften Deus ex Machina en Gierik.

Terugkerende thema’s zijn het menselijke onvermogen om zich volledig te geven aan een ander, de verscheurdheid tussen zich willen binden en vrij willen zijn. In haar dichtbundels vormen de gedichten een verhaal dat je in een ruk wil uitlezen, om vervolgens de afzonderlijke stukjes nog eens langzaam te savoureren.

Met haar 3D-gedichten wil ze de poëzie dichter bij het publiek brengen – of het publiek dichter bij haar poëzie.

www.johannapas.be