Hilde Didden

“Ik maak beeldhouwwerken in zachte tot halfharde steen zoals speksteen, albast, serpentijn en kalksteen. Het bewerken van de steen gebeurt in een bosrijke omgeving.  Een direct contact met de natuur geeft me innerlijke rust en voldoening.  Soms start ik met een idee, soms ook niet.  Het gebeurt dat de steen zelf bepaalt wat er uiteindelijk als vorm uitkomt.

Het bewerken van de steen is als het leven zelf, je tast de grenzen af en je moet ze verleggen.  Je komt obstakels tegen waarbij je een andere richting uit moet, veranderen en bijsturen is soms nodig,  maar uiteindelijk groeit er laag na laag iets unieks.  Je hakt de overtollige materie weg om tot de essentie te komen.  Het heeft een heilzame werking en het maakt je sterker als mens.
Een boeiend aspect is ook dat de steen slechts bij de afwerking  zijn kleur openbaart.
Creativiteit en verbeelding leiden tot verrassende resultaten.

Het ruimtelijke, driedimensionale aspect van beeldhouwkunst heeft me altijd geboeid.  Zelf heb ik geen kunstopleiding genoten.  Toevallig nam ik enkele jaren geleden deel aan een zomerworkshop beeldhouwen in Kasterlee, onder leiding van Roger Olyslaegers.  Dat beviel me zo dat ik sindsdien  naar het wekelijks atelier ga en deelneem aan workshops.
Misschien geeft juist dit gebrek aan scholing de blik wel een onbeperkte vrijheid.”